Να τι κάνει η προπόνηση ενδυνάμωσης στον εγκέφαλό σου

Ο γενικός κανόνας είναι πως η άσκηση είναι ένας απλός (και φθηνός!) τρόπος να κρατάς το μυαλό σου κοφτερό. Παρότι όμως η έρευνα έχει κυρίως εστιαστεί συγκεκριμένα στα διανοητικά οφέλη της αεροβικής, οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν πως η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει επίσης πολλά να προσφέρει στον εγκέφαλο. Παράξενο δεδομένο: Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος μας κυριολεκτικά «συρρικνώνεται» – αποκτούμε φθορές και κακώσεις σε ορισμένες περιοχές της φαιάς μας ουσίας.

Νέα έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια δείχνει πως η προπόνηση με βάρη μπορεί επίσης να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο. Από μία ομάδα γυναικών που παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο, εκείνες που έκαναν μόνο προπόνηση με βάρη μία φορά την εβδομάδα ή καθόλου έδειξαν αυτές τις σχετιζόμενες με την ηλικία κακώσεις στον εγκέφαλο τους. Ωστόσο, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βάρη δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερες φθορές στον εγκέφαλό τους. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν όχι μόνο το συσχετισμό ανάμεσα στην προπόνηση ενδυνάμωσης και την εγκεφαλική γήρανση αλλά και τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να φανούν αυτά τα αποτελέσματα.

Φυσικά, η άσκηση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατάς τον εγκέφαλό σου νέο. Για την ακρίβεια, μία ακόμη μελέτη που βγήκε αυτή την εβδομάδα αποφάνθηκε πως η μεσογειακή διατροφή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της συρρίκνωσης του εγκεφάλου με το πέρασμα του χρόνου. Σε μία ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη, εκείνοι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ψάρι και υγιεινά λιπαρά είχαν εγκέφαλο που «φαινόταν» πέντε χρόνια νεότερος από των συμμετεχόντων με διαφορετικό είδος διατροφής.